piątek, 26 sierpnia 2011

Składniki:

  • 6 - 7 buraków
  • 2 duże jabłka
  • 1,5 cebuli
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • sól
  • ewentualnie 1,5 łyżeczki vegety
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka masła

 

Ugotować buraczki, następnie je obrać i zetrzeć na tarce (na małych oczkach) razem z jabłkami. Podgrzewać na małym ogniu często mieszając.

Cebulę pokroić w bardzo malutką kostkę lub można zetrzeć na tarce (ja tak zrobiłam) zeszklić na patelni z odrobiną masła, następnie dodać do z tartych jabłek i buraczków. Podgrzewać. Dodać ocet, cukier, sól i inne przyprawy według uznania.

 

Gotować ok. 10 min cały czas mieszając

 

11:57, kuchennerewelacje , Sałatki, surówki
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Składniki 2-3 osoby:

  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 pomidory
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 0,5 opakowania sera feta  

 

Sałatę lodową myjemy i rwiemy na kawałeczki. Pomidory, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Mieszamy razem w dużym naczyniu doprawiamy do smaku według upodobań. Na wierzch układamy pokrojony w kosteczkę ser feta. A wszystko polewam sosem Winegret.

 

13:14, kuchennerewelacje , Sałatki, surówki
Link Dodaj komentarz »
piątek, 05 sierpnia 2011

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • parówki 5-6 parówek

 

Ciasto pokroić na 5-6 prostokątów. Na każdym ułożyć parówkę, suszone pomidory (według uznania) u mnie były to dwa kawałeczki. Zwinąć w rulonik. Naciąć i posmarować oliwką z pomidorów. 

 

Piec w 180 stopniach ok 15 - 20 min 

22:50, kuchennerewelacje , Dania na szybko
Link Dodaj komentarz »

Składniki:

  • opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • łyżka masła
  • łyżka mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka cukru 

 

Opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem wsypać do garnka i zalać wodą tak aby tylko zakryć warzywa. Dodać vegete, cukier i sól. Gdy woda zacznie wrzeć należy zmniejszyć ogień i od czasu do czasu mieszać i sprawdzać miękkość warzyw (należy uważać żeby nie przegotować). Gdy już uznamy że warzywa są wystarczająco miękkie. Odcedzamy i wywar przelewamy do innego naczynia.

Zasmażka:

Rozpuszczamy masło na patelni i dodajemy mąke, mieszamy energicznie aż nam się składniki połączą w jedną gładką masę o złocistym kolorze. Powolutku dolewamy pozostały nam wywar tak aby powstał nam gęsty sos. 

 

Zasmażkę dodajemy do warzyw, wstawiamy na mały ogień i cały czas mieszając podgrzewamy około 1 minuty.

Najlepiej podawać ciepłe :) 

21:10, kuchennerewelacje , Sałatki, surówki
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 10 lipca 2011

Oczywiście, że kurki i jagody :)

15:26, kuchennerewelacje , inne...
Link Dodaj komentarz »
sobota, 02 lipca 2011

A w ogródku wszystko pięknie rośnie... :)) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21:16, kuchennerewelacje , inne...
Link Dodaj komentarz »
sobota, 18 czerwca 2011

 

 

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej (0,5 szklanki do podsypywania)
  • 1 - 1,5 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na farsz ruski:

  • 500 g ziemniaków (ugotowanych w osolonej wodzie i wystudzonych)
  • 150 - 200 g twarogu
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wyrobić ciasto. (jeśli nie chcecie aby ciasto Wam wysychało to zawincie je w torebke foliową)

Ziemniaki i twaróg przeciskamy przez praskę. Farsz doprawiamy według upodobań.

Gdy już mamy gotowy farsz. Ciasto rozwałkowujemy na ok. 1,5 - 2 mm. grubości.

Wycinamy szklanką krążki i nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy pieroga :)

Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody. U mnie pierogi gotują się ok 2 minut.

czwartek, 09 czerwca 2011

 

Składniki:

  • czerstwy chleb (u mnie to było 20 kromek chleba)
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • duży ząbek czosnku
  • 0,5 łyżki soli  

Czerstwy chleb kroimy w kostkę.

Do osobnej salaterki przeciskamy czosnek przez praskę dodajemy olej i sól.

Tak przyprawioną oliwę łączymy z czerstwym chlebem dokładnie mieszamy, aby każda grzanka była przyprawiona.

Wszystko wysypujemy na blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na jakieś 5 minut, po tym czasie należy grzanki obrócić na drugą stronę i tak samo piec przez 5 minut.

 Proszę na tym czasie pieczenia nie bazować, w 100 %, ponieważ grzanki trzeba cały czas doglądać, aby się za bardzo nie spiekły lub spaliły wiadomo każdy piekarnik jest inny.

14:46, kuchennerewelacje , Pieczywo
Link Komentarze (1) »
środa, 01 czerwca 2011

 

 

Składniki:

  • wędzona makrela (400g-500g)
  • 3 jajka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

 

Całą makrele dzielimy na małe kawałeczki starannie oddzielając od ości. Jajka ugotowane na twardo i cebulę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski i mieszamy aż powstanie prawie jednolita masa :)) 

 

Pastę najlepiej odstawić na 30 minut tak aby składniki mogły się przegryźć :)) 

13:23, kuchennerewelacje , Pasty
Link Dodaj komentarz »
Akcja: Nie kradnij zdjęć! Durszlak.pl
Nakarm glodne dziecko - wejdz na strone www.Pajacyk.pl PustaMiska - akcja charytatywna